thinkiknow

Despre Muzy și îngrijirea iepurilor de casă

Pentru că în familia noastră a apărut pe neașteptate un nou membru, mai precis iepurica Muzy, a trebuit să mă documentez urgent despre îngrijirea iepurașilor de casă. Informațiile le-am cules de pe internet, de la crescători de iepuri și de la medici veterinari. A durat câteva zile, așa că m-am gîndit să sintetizez în câteva articole informațiile esențiale. Zis și făcut :).

Dacă v-ați hotărât să cumpărați un iepuraș de casă, trebuie să aveți în vedere cel puțin următoarele două aspecte:
– cumpărați urechiatul de la un crescător recunoscut, astfel încât să aveți garanția că iepurașul este sănătos și cu toate vaccinurile la zi ;
– faceți o vizită la un medic veterinar specializat în iepurași; dacă totuși nu considerați necesară vizita la medic este recomandabil să identificați din timp un medic veterinar la care să puteți apela de câte ori aveți nevoie de informații cu privire la îngrijirea animăluțului.

Urmatorul pas este achiziționarea unei cuști din magazinele specializate. Pentru un iepuraș de mărime medie este recomandată o cușcă de 100 cm lungime și 50 cm lățime. Nu trebuie neglijată nici înălțimea cuștii, care trebuie să fie suficientă pentru a permite iepurașului să stea in picioare ( este poziția în care se „spală” ).
Cușca trebuie dotată cu câteva accesorii obligatorii, respectiv:
– două boluri pentru hrană din ceramică sau inox (unul pentru legume, unul prentru mâncare specială pentru iepuri);
– suport pentru fân – mai pratic mi se pare suportul din plastic sau inox care se poate atașa de grilajul cuștii;
– adăpătoare din sticlă sau plastic care se prinde de grilajul cuștii sau un bol de ceramică mai stabil pe care animăluțul să nu-l poată răsturna;
– lădiță pentru nevoile fiziologice – poate fi una specială achiziționată din petshop-uri sau poate fi o tăviță de plastic pe care o puteți cumpăra la un preț mai accesibil din magazinele care comercializează mase plastice.
Dacă vreți să vă răsfățați micuțul prieten, puteți să-i achiziționați diverse jucării de ronțăit, o căsuță din lemn sau din iarbă și multe altele.

Pentru că Muzy este un iepuraș pitic din rasa Cap de leu, am achiziționat o cușcă de dimensiuni medii, repectiv 70 cm lungime și 45 cm lățime. Accesoriile sunt deocamdată doar cele strict necesare.

poza cusca editata

Iepurica noastră pare să se simtă perfect in căsuța ei, acesta fiind și locul ei preferat pentru odihnă.

Muzy cusca doi

Joaca puștiului meu cu animăluțul lui de companie preuspune de cele mai multe ori multă mișcare (alergare, salturi pe și de pe canapele, tumbe și alte sărituri). După ce obosește, Muzy se retrage demnă în „căsuța” ei unde își reface forțele pentru următoarea repriză.

muzy cusca

Trage și un pui mic de somn….. iepuresc :).

Muzy odihnita

După somn, Muzy trage delicat cu dinții de grilajul cuștii, anunțându-ne că dorește sa iasă din cușcă pentru o nouă rundă de năzdrăvănii.

muzy la gard

Reclame

Single Post Navigation

2 thoughts on “Despre Muzy și îngrijirea iepurilor de casă

  1. dordefemeie on said:

    Simpatica foc Muzzy, iar sfaturile excelente. Multumim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: