thinkiknow

Biserica din Borzești

În primăvara anului trecut, împreună cu copiii clasei a III-a am plecat într-o scurtă excursie. Ziua caldă și însorită, veselia copiilor, au făcut ca atosmfera din autocar să fie una excelentă.
Prima oprire, în satul Borzești, din județul Bacău. Trebuie menționat faptul că în prezent localitatea Borzești este un cartier al municipiului Onești.
Obiectivul principal al vizitei a fost biserica din localitate. Biserica cu o vechime de peste 500 de ani, poartă hramul Adormirea Maicii Domnului și a fost construită de către domnitorul Ștefan Cel Mare și fiul acestuia Alexandru, între 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494.

DSC01630

DSC01600

Biserica este construită în stil moldovenesc, din piatră de râu, cu o formă dreptunghiulară și fără turlă. Ornamentele bisericii sunt sobre și autentice.DSC01598

DSC01603

Legendele spun că ușa scundă dintre naos și pronaos a fost construită după înălțimea domnitorului, cu tot cu coroană pe cap. Catapeteasma turnată din piatră, păstreză pictura originală.
DSC01597

DSC01595

Ghidul execursiei, domnul profesor de istorie, le-a povestit copiilor despre legendele locului. Copiii ascultau în liniște, povestea spusă în graiul dulce moldovenesc.
Se spune ca domnitorul Ștefan Cel Mare s-a născut în acest loc și că o parte din anii copilăriei și i-a petrecut pe Valea Trotușului. Pe vremurile acelea tătarii erau spaima Moldovei. Atacau prin surprindere satele, distrugând și jefuind tot cele le ieșea în cale, după care se retrăgeau fulgerător.
Când era doar un băiețandru, Ștefăniță viitorul domn al Moldovei, se juca împreună cu copiii răzeșilor de-a moldovenii și tătarii. Jocul se petrecea de obicei, în jurul unui stejar falnic, cu o trunchi gros cât să îl cuprindă patru voinici cu brațele. Ștefănuț conducea ceata de moldoveni și prietenul său Mitruț conducea ostea tătărească. Într-o frumoasă zi de primăvară, lupta dintre cele două cete a durat mai bine de oră. Moldovenii conduși de Ștefănuț au învins și l-au capturat pe hanul tătarilor. După o judecată dreaptă l-au „osândit” pe han la spânzurătoare, pentru fărădelegile sale. L-au urcat veseli, pe Mitruț, în coroana stejarului. Dar chiar în acel moment tătarii au năvălit în sat și Mitruț a căzut din stejar, ucis de săgeata hanului. Ștefănită a jurat că va răzbuna moartea lui Mitruț. Așa s-a și întâmplat, ajuns domnitor al Moldovei, Ștefan Cel Mare a biruit ostea tătarilor și l-a spânzurat pe han, de ramurile stejarului în care fusese răpus Mitruț.

Acum în fața bisericii se află o clopotniță construită din lemn de stejar, în stil maramureșean, acoperită cu șindrilă, care adăpostește un trunchi de stejar, în mod simbolic.

DSC01587 (1)

În incinta bisericii funcționează de peste 10 ani „Muzeul de cultură și arta religioasă”, amplasat în clădirea vechii școli din sat, construită în anul 1838. Aici sunt expuse obiecte de cult religios de la biserici din judetul Bacau și carte religioasă veche.
DSC01620

DSC01616

DSC01618

DSC01622

DSC01614

DSC01609

La sfârșitul vizitei, copiii au fost încântați de cele aflate și văzute aici. Pe un câmp din apropierea bisericii, s-au jucat și ei de-a moldovenii și tătarii. Bătălia a fost crâncenă iar ceata de tătari s-a lăsat cu greu convinsă să respecte adevărul istoric.

„Excursiile ne învata mai mult decât zece biblioteci la un loc”.
J. J. Rousseau

Reclame

Single Post Navigation

2 thoughts on “Biserica din Borzești

  1. dordefemeie on said:

    Frumos articol si documentat. Felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: